вівторок, 9 травня 2023 р.

Єдність у різноманітті # День Європи

 Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відзначення 9 травня Дня Європи. Глава держави зазначив, що цього дня українці вшановуватимуть історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм.

Більше дізнатися про Європу, країни-члени ЄС, європейські цінності, шлях України до Європейського Союзу, ви можете у Центрі Європейської інформації при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки.




        Довідково: # Історія появи свята

У країнах Євросоюзу День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Доти День Європи відзначали 5 травня, адже цього дня у 1945-му була створена Рада Європи. Тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування цієї міжнародної організації.

 Сьогоднішня єдність на Європейському континенті наближає Україну до першого дня нашого миру.

https://news.obozrevatel.com/ukr/society/mi-budemo-vshanovuvati-nashu-istorichnu-ednist-zelenskij-pidpisav-zakon-pro-svyatkuvannya-9-travnya-dnya-evropi.htm 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Універсальний день інформації #приходь, бери і читай!

  Шановні користувачі! З великим задоволенням запрошуємо Вас відвідати Універсальний день інформації у нашій книгозбірні! Ви маєте чудо...