суботу, 27 травня 2023 р.

Постріли в серце відродження#Читомо. Цікаво. Креативно!

 Національне відродження - важливий чинник сучасного політичного життя і в багатонаціональних державах, і в міждержавних зв'язках. Головна передумова національного відродження - проголошення державного суверенітету будь-якого народу, в тому числі українського.  Національно  культурне  відродження  розвивалося  в кількох напрямках,  еред  яких  слід  виділити  етнографічний,  літературно -  мовний, театрально - драматургічний, історичний. Формуванню національної свідомості українців сприяли поява творів з вітчизняної історії, етнографії, географії, а також оформлення української мови як самобутньої і самодостатньої, а не діалекту російської, як це намагалися довести представники російської правлячої верхівки.

ЯК і ЧОМУ

більшовики у роки свого панування розправлялися з національними надбаннями українців?

ЗА ЩО

вбивали словникарів та енциклопедистів?

…над видатними вченими-енциклопедистами було здійснено більшовицьку екзекуцію: Степана Рудницького звинувачено як «відвертого пропагандиста фашизму в географії» і заслано на Соловки, Володимира Юринця – у «філософському ревізіонізмі» та «буржуазному націоналізмі» й відправлено на заслання, де він і загинув, Юліана Бачинського – у «ворожому ставленні до радянської влади» і заслано. По-звірячому розправилися з письменниками: Сергія Пилипенка знищили в концтаборах, Івана Микитенка  розстріляли. Слідом за Сергієм Пилипенком, який очолював Науково-дослідний інститут літературознавства, під різними приводами було розстріляно п’ять професорів і наукових працівників, а ще майже 20 відомих літературознавців – заарештовано і заслано до концтаборів. В цей час каральна рука більшовизму припинила діяльність величезної кількості видатних українських осіб та ліквідувала 24 важливих інституції ( в тому числі всі літературні об’єднання й організації, а більшість відомих письменників, критиків й істориків літератури заарештовано й знищено в концентраційних таборах).

Переслідування вчених-мовознавців, репресії проти видавців і воєнні лихоліття на двадцять років закрили шлях відродженню і творенню словникарської справи в підрадянській Україні. Про це йдеться в статті ВАСИЛЯ ГУБАРЦЯ «Постріли в серце відродження», опублікованій в «Українська літературна газета», 2023. – (ч. 3, ч. 4.)

Цікаво тут# 

https://litgazeta.com.ua/articles/vasyl-hubarets-postrily-v-sertse-vidrodzhennia-2/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Універсальний день інформації #приходь, бери і читай!

  Шановні користувачі! З великим задоволенням запрошуємо Вас відвідати Універсальний день інформації у нашій книгозбірні! Ви маєте чудо...